Mate bikes nettsted
Ved bestilling på Mate bikes nettsted ser alt tilforlatelig flott ut, ikke minst sykkelen. Det er rein fasade.

Innkjøp av kul, dansk elsykkel ble alt annet enn en hyggelig handleopplevelse.

Selv om min tilårskomne Montague Paratrooper tråsykkel i grunn passer mitt behov godt, hadde en kompis et poeng med at man øker rekkevidden med elsykkel, og noen ganger kan det være behov for å dekke lengre avstander på kortere tid.

Jeg begynte å søke i markedet for hva som var tilgjengelig i henhold til mine ønsker og behov: En elsykkel med noe offroad-egenskaper, som ikke koster alt for mye. I en NAF forbrukertest fant jeg testvinneren fra det danske selskapet Mate bike. Norges automobilforbund stoler man selvsagt på, så ikke lenge etter hadde jeg bestilt offroad-versjonen av Mate bike.

Mate har sjelden sykler på lager i sykkelbutikken sin. Man bestiller på nett og gjør sine valg med hensyn til modell, farge og ekstrautstyr, og så får de den produsert i Asia. Prisen var på denne tiden cirka 18.000 kroner pluss importavgifter. Altså en god del dyrere enn Biltema-elsyklene, men fortsatt mye billigere enn mer velrenommerte sykler. Og den var jo NAF-testvinner og i tillegg er det kanskje den kuleste elsykkelen på markedet.

25. juni 2019 forhåndsbestiller jeg sykkelen Mate X. Mates nettsted lover da levering innen august 2019, mens ordrebekreftelsen sier levering innen juli 2019. Dagen etter betaler jeg depositum kr 2617,-. 14. juli 2019 betaler jeg resterende kr 15.000,-.

Ti dager senere får jeg en skarp melding om at jeg må betale 15.000 kroner innen tre dager, ellers fryses depositumet. Nå blir jeg selvsagt stresset og bekymret. Med god grunn skal det vise seg, da dette er foranledningen til over et år med tilsvarende forvirrende og utmattende kommunikasjon med Mate. Det er frem og tilbake der de forteller at alt er i orden, selv om det tydeligvis ikke er det. Sykkelen skal bli levert i tide. Deretter utsettelser på utsettelser. Så beskjed om at de kan levere en enklere modell, men uten å tilby kompensasjon. Jeg blir lei alt tullet og kansellerer. Får beskjed om at pengene er tilbakebetalt, hvilket de aldri blir. Jeg purrer igjen og igjen. Når de i det hele tatt svarer er det ofte bare tull, der én melding motsier en annen. Det er tydelig at de har leid inn ekstern kundestøtte som knapt har kontakt med firmaet. Etter lang tid uten å ha fått sykkel, uten å ha fått få tilbake penger, men derimot fått levert mye svada og løgn, truer jeg til sist med anmeldelse for svindel til politiet og at jeg vil tipse pressen og så videre. Da får jeg til sist litt respons. Men fortsatt ingen penger, bare lovnader. Og hele tiden jevnlig masse tilbud og andre henvendelser som viser at de har null kontroll med hva de driver med. Så jeg prøver igjen. Får svar om at pengene er overført. Men nei. Purrer. Får spørsmål om PayPal-kontoen min.

Jeg skulle ønske jeg hadde sjekket litt nærmere før jeg bestilte. Hvis man søker litt ekstra avslører det seg raskt at dette selskapet ikke får gode skussmål. Les for eksempel på Trust Pilot. Det er mye snakk om defekte sykler og elendig kundebehandling. NAF burde fjerne denne sykkelen fra testen på sitt nettsted, eller i det minste sette inn en advarsel.

Over et år etter bestilling, 2. september 2020 står endelig pengene tilbake på konto. Siden jeg egentlig hadde regnet pengene som tapt var det faktisk en bonus, det er nesten ikke til å tro. Det litt tragikomiske er at jeg nå får masse automatiserte e-poster om å rangere kundeservicen deres. Det er de nok egentlig glad for at jeg ikke orker.

Det litt vemodige er at dette virker som en utrolig spennende sykkel. Om bare selskapet leverte på kvalitet og… i det hele tatt leverte.