Se opp for falske bildebyråer. (Foto: Marcin Maslowski © Dreamstime)

Som fotograf opplever man alt for ofte ulovlig bruk av bildene, men nå er det også dukket opp systematisk heleri gjennom falske bildebyråer.

Internett er en fantastisk plattform som i utgangspunktet gir kreatører en unik mulighet til å vise og selge arbeidet sitt. Dessverre åpner internettets struktur også for misbruk.

Falske bildebyråer «skraper» nå nettet for bilder, og selger deretter brukslisenser for disse bildene, uten tillatelse fra opphavsperson og uten at opphavsperson får betalt, altså ren svindel.

Et slik eksempel er www.butikdk.com
Men de bytter innhold og/eller navn hele tiden. Så snart søkemotorene luker ut ett slikt svindeldomene, dukker det opp flere nye. Ofte vil man kunne se av domenets adresse at det neppe er et legitimt nettsted (Noen tilsvarende, ikke gå inn på disse nettstedene: canal-midi.info, rumix-club.de, hotelzodiacobolsena.site osv.).

Pass på å ligge unna slike nettsteder. Som regel vil sunn fornuft fungere: Sjekk for eksempel om nettsiden har troverdig kontaktinfo og ellers virker legitim. Sjekk om opphavspersonen nevner utsalgsstedet på sitt eget nettsted.

Lovverket gjelder nemlig likt for internett som det gjør ellers i samfunnet. Man plikter å undersøke opphavet og opphavspersonens betingelser i forkant av å bruke et bilde.

Å kjøpe fra slike falske bildebyråer er derfor uaktsomt heleri, som er en straffbar handling. Så selv om du kan vise en kvittering fra slike byråer, vil du like fullt ha brutt åndsverksloven og skylde betaling og oppreisning til opphavspersonen.

 

For å lovlig kjøpe bilder eller filmklipp fra undertegnede, er disse tilgjengelig gjennom anerkjente, legitime bildebyråer som Images of Norway, Meedeea, Mediarkiv, Pond5, Dreamstime, m.fl. Ta evt. kontakt.