Jeg har brukt backup-tjenesten Jottacloud nær siden oppstarten deres, som et supplement til Dropbox. Jotta dukket opp på en tid da bekymringen var stor for at amerikanske myndigheter snoket i amerikanske backup-tjenester.

Da en norsk leverandør dukket opp med ubegrenset lagring, servere i Norge og ok pris – var det lett å flytte over fra amerikanske tjenester, selv om programvaren på den tiden ikke var helt på nivå.

Siden har man i årevis betalt Jotta jevnt og trutt uten å tenke mer over det, og bare skummet overskriftene på alle e-postene om ny informasjon som kommer fra Jotta. Man får tross alt tusenvis av slike e-poster fra alle selskapene man er tilknyttet.

Så viser det seg at de den siste tiden har endret betingelsene totalt. De krever at det nå utelukkende skal være private filer, og filene kan ikke være type ditt eller type datt.

Som enkeltpersonsforetak flest har man ikke privatliv, men man er kombinert jobb-person og privatperson hele tiden, så å skille filene er umulig uten en masse styr som ingen har tid til.

Deretter viser det seg også at de har drevet og snoket i filene og besluttet at jeg har filer som tilsier jobb, og krever at jeg sletter slik at det kun er private filer igjen i Jotta-kontoene. Det ville tatt meg ukevis med arbeidstid å gjøre noe slikt, så det er selvsagt uaktuelt.

Alternativet de tilbyr er å oppgradere til firma-abonnementer som de nå tilbyr til mange titalls ganger prisen i forhold til mine nåværende abonnementer.

Jeg ba derfor Jottacloud om å slette begge kontoene jeg har hos dem, og siden jeg nylig har betalt årsabonnement, om også å få refundert pengene.

Ikke bare orker de ikke å slette å kontoene, men skal ha meg til å gjøre det selv via programvaren deres som jeg nå allerede har slettet. Og de nekter å refundere pengene, til tross for at de har bestemt seg for å ikke levere produktet jeg nettopp har betalt for.

Dette synes jeg er en besynderlig måte å behandle mangeårige kunder på, så jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale at iallfall enkeltpersonforetak ligger langt unna Jottacloud.

Det ergrer meg også å tenke på alle de som jeg gjennom årene har anbefalt å bruke Jottacloud som backup-løsning. Unnskyld.

Praksisen Jottacloud har lagt seg på har gitt dem særdeles dårlig skussmål hos forbrukertjenesten Trustpilot, med bare to av fem stjerner, og der noen av de tidligere kundene beskylder dem for direkte svindel.

Jeg har nå gått over til Backblaze, som tilbyr reell ubegrenset backup-lagring til lik pris uavhenging om man er firmakunde eller privatkunde. Så langt har Backblaze vært en god erfaring, selv om opplastingen går noe treigt og brukergrensesnittet er dårligere enn hos Jotta.

Det er mulig at amerikanske myndigheter har mulighet for å snoke i filene mine gjennom Backblaze. Jeg har uansett ingenting kompromitterende på diskene mine, så hvis de har lyst å kikke gjennom hundretusenvis av rå-negativer av fine naturbilder, får de vel bare gjøre det.