Tannkrem uten kunstig søtning
Illustrerende bilde som viser hvordan man påfører tannkrem på tannbørstehodet. (Foto: Vadim Guzhva)

Det er lett å finne tannkremer uten fluor, mens tannkremer uten kunstige søtningsmidler er en langt større utfordring. Noen ytterst få alternativer finnes. De er dog ikke uten ulemper.

Merk: Dette innlegget oppdateres kontinuerlig for å være mest mulig aktuell.

Først kan det være greit å forklare hvorfor det kan være ønskelig med tannkrem uten kunstig søtning. Søtningen gjør at tannkremen smaker godt (iallfall bedre), og det uten bruk av sukker – som jo ikke er bra for tennene. I mitt tilfelle handler det om syndromet IBS, altså det som på beskrivende norsk kalles irritabel tarm. En av tingene som min mage er svært sensitiv overfor er sukkeralkoholer (som er fodmap), deriblant kunstige søtningsmidler. Merk at det på for eksempel tyggispakningen ofte står merket at xylitol kan gi mageproblemer. For en irritabel tarm vil xylitol garantert gi mageproblemer.

I jakten på alternative tannkremer tyr noen til egenkomponerte blandinger i form av varianter med natron, salter, oljer osv. Det blir for tungvint for min del. Tannkrem på tube fungerer best i hverdagen.

Den eneste tannkremen på tube jeg har funnet som ikke inneholder sukkeralkoholer er Earthpastes Spearmint-variant. Merk at de andre Earthpaste-variantene inneholder xylitol. Earthpaste er i praksis en type leire ispedd litt oljer. En ulempe med alle Earthpaste-produktene er at de mangler fluor. Earthpaste Spearmint ingredienser (engelsk): Water, Bentonite Clay, Sea Salt, Spearmint Essential Oil, Menthol & Tea Tree Essential Oil.

For det første er det i starten uvant å børste tennene i en brun gørre. Men man venner seg fort til det. Vasken ser derimot oftere skitten ut, siden det på sett og hvis er brun skitt man spytter ut etter ferdig tannpuss. Det som er litt kjipere er at jeg ble svært plaget av ising i tennene etter to uker med kun Earthpaste. Jeg har derfor valgt å ta morgenpussen med gode, gamle Solidox, mens kveldspussen gjøres med Earthpaste + fluorskyll.

Merk at de fleste munnskyllproduktene inneholder sukkeralkoholer. Men apotekene har varianter uten.

En annen tannkrem uten sukkeralkoholer er Uncle Harry’s, som kommer i en rekke forskjellige smaksvarianter. Disse er dog tannkrem på glass heller enn tube. Ingrediensene følger litt samme mal som Earthpaste. Hovedingrediensen er en form for leire, og så er det tilsatt (fancy) vann, olje-essenser, og urter.