Ordliste

Robin Lund .no leverer til dels teknologisk avanserte tjenester. I tilfelle ord eller begrep er ukjent, kan derfor denne ordlisten være til hjelp.

1080p er en betegnelse for oppløsning på skjermvisning. Bildet er 1080 bildepunkter i høyde, og i standard widescreen-format blir bredden 1920 bildepunkter. 1080p kalles også FullHD.

720p er en betegnelse for oppløsning på skjermvisning. Bildet er 720 bildepunkter i høyden, og i standard format 1280 bildepunkter i bredden. 720p blir også kalt HD ready.

strømming (streaming eller direkteavspilling) er overføring av data, bilder eller lyd fra en sender til en eller flere mottakere.

SEO (søkemotoroptimalisering) er å benytte metoder som gjør slik at en nettside eller flere oppnår en bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorens resultatsider.

slider er utstyr for å kunne filme med stabil, lineær kamerabevegelse. Slideren er ofte en aluminiumsskinne med tilpasset «tralle», men kan også være en helt vanlig treplanke, PVC-rør eller annet om trallen er egnet for slik bruk. Erfaring tilsier at motorisert bevegelse av kameraet langs skinnen er best for å oppnå god kontinuitet i bevegelsen.

Time-lapse, eller intervallfoto på norsk. En teknikk der bildesekvenser avspilles raskere enn reell tid. Teknikken kan for eksempel brukes for å fremheve prosesser som ellers knapt vil registreres over normalt tidsaspekt.