Forespørsel om vederlagsfri bruk av arkivbilder

Fotografen får tidvis spørsmål om arkivbilder kan brukes vederlagsfritt. Kort sagt, med noen få unntak, vil svaret på dette alltid være nei. Jobber du uten å få betalt?

Fotografier er en handelsvare, og salg av brukslisens er fotografens inntektsgrunnlag. Verdien på kommersiell bruk av et arkivfoto rangerer typisk fra cirka en tusenlapp til ti tusen kroner eller mer (ekskl. MVA), alt etter type bruk og grad av eksklusivitet.

Med dette i mente gir det seg selv at å gi bort tusenlapper er dårlig forretningspraksis. Verken rørleggere, lærere eller du selv gir bort produkter, varer eller arbeidskraften din uten vederlag.

(Les mer inngående om brukslisenser her.)

Bildekreditering som betaling

Ved henvendelser om vederlagsfri bruk av fotografens verk, fremmes noen ganger forslag om vederlag i form av bildekreditering. Fotografer har i Norge lovmessig krav på kreditering ved all bruk av bilder. Selv om kreditering kan ha noe markedsføringsverdi, betaler en kreditering ingen regninger. Som godtgjørelse er kreditering dermed i nærmest verdiløs.
(Bildekreditering er altså en lovfestet rettighet, og fotografen både kan (og vil) fakturere for manglende bildekreditering, også for bilder det allerede er betalt brukslisens for. Les mer om dette her.)

En del kunder betaler også mange ganger ekstra for mest mulig eksklusiv bruk, derfor kan det være et viktig poeng for en fotograf å begrense spredningen av sine bilder.

Lite firma/ideelle organisasjoner

Også privatpersoner, små bedrifter og ideelle organisasjoner må betale for varer og tjenester. Ved hyggelige forespørsler kan det innrømmes rabatter til ideelle organisasjoner med verdier som appellerer til fotografen (dyrevern og naturvern).

Ta kontakt

Ta gjerne kontakt med fotografen for å forespørre tilbud om brukslisens for arkivbilder.