Hvor kan man få kjøpt bilder fra Norge

Med internett er det blitt ganske enkelt å finne bilder som kan dekke de fleste behov. Norske temaer kan kreve litt mer arbeid.

Hvis du trenger bilder med norsk tema til annonser, reklamemateriell, PowerPoint-presentasjoner, artikler, blogg-innlegg, til bruk i sosiale medier eller annet – her er tipsene for hvor du skal lete.

Metoder

I korte trekk er valgmulighetene å:

  • gjøre generelle Internett-søk for deretter å kontakte fotografen selv
  • å bruke fotografers nettbaserte salgskanaler
  • eller å søke hos bildebyråer

Fordelen med å bruke bildebyråer og nettbaserte salgskanaler er at bildet kan kjøpes og nedlastes umiddelbart, pluss at brukslisensen er avklart. Kontakter du fotografen selv, må det avtales pris og bruksbetingelser.

Pris

For tradisjonelle bildebyråer, og ved kontakt med fotografer, vil gjerne prisen for å bruke et bilde ligge fra 1000 – 10.000 kroner. Microstock-bildebyråene er lavere priset. Bruken av microstock-bilder er mer typisk priset fra en femtilapp til et par hundre kroner, gjerne forutsatt kjøp av abonnement eller forhåndsbetaling av bildepakker.

Kanaler

Adobe Stock/Fotolia
Adobe kan tilby millioner av bilder gjennom underbruket Fotolia, derav rundt 490.000 bilder med norsk relevans. Dette er lavprisbilder. Fotolia selger også filmklipp.

age fotostock
age fotostock er et spansk bildebyrå som igjen representerer en rekke forskjellige bildebyråer. Prisene varierer mye alt etter hvilket bildebyrå bildene kommer fra. Arkivet deres har cirka 213.000 bilder med norsk relevans.

alamy-logo2Alamy
Alamy er et av verdens største bildebyrå i arkivvolum (altså også mye søppel). Et søk på «Norway» gir i skrivende stund cirka 729.000 treff. Alamy har en svært god søkemotor.

NTB Scanpix
Scanpix er Norges og Skandinavias største bildebyrå. Scanpix har en overvekt av bilder med utpreget redaksjonell stil, da Scanpix forhandler bilder fra NTBs aviser, som VG og Aftenposten. Man må være registrert bruker for å se pris, registrerte brukere kan i de fleste tilfeller kjøpe og laste ned umiddelbart.

Fotofil
Fotofil er et norsk bildebyrå. Man må ta kontakt med byrået for å forhandle pris. Bildebanken inneholder mye rart.

Google Images
Søkemotoren Google Images kan ofte være et godt utgangspunkt for å lete seg frem til bilder. Selv om du finner et bilde som passer perfekt, kan det kan dog være et pes å finne ut av om du kan kjøpe tillatelse for å bruke det.

Images of Norway
Norsk kolleksjon med unik samling av bilder og filmklipp spesielt utarbeidet for det norske markedet. Bildene kan både kjøpes som print på forskjellige materialer, eller som digital lisens.

Microstock
Microstock er lavpris-bildebyråer med relativt ukompliserte lisensbetingelser. Bildene er ofte svært generelle. Shutterstock er for tiden det ledende microstock-bildebyrået, og har cirka 740.000 norskrelaterte bilder i arkivet, i tillegg til en del filmklipp. Dreamstime er et alternativ.

Photoshelter
Photoshelter utgjør en sammenslutning av fotografer som viser eller tilbyr bilder for salg. I skrivende stund gir søkeordet «Norway» nesten 600.000 treff. Cirka halvparten av disse er tilgjengelig for direkte kjøp og nedlasting. Man må bruke avansert søk for å sile ut bilder, for eksempel hvilke som kan kjøpes direkte.

SmugMug
SmugMug er ganske lik Photoshelter. I skrivende stund gir søkeordet «Norway» cirka 242.000 treff. Man må klikke seg inn på hvert enkelt bilde for å finne ut om det kan kjøpes direkte.

Flickr
Flickr er en fotodelingstjeneste som gjennom årene har vært svært populær blant fotografer. Et søk på «Norway» gir i skrivende stund ikke mindre enn 2,9 millioner treff. Man må kontakte fotografen direkte for å undersøke muligheten for å bruke bilder. Noen bilder er tilgjengelig med Creative Commons-lisens.

Getty Images
Getty er verdens største bildebyrå. Et søk på «Norway» gir i skrivende stund cirka 500.000 treff (80 prosent redaksjonelle bilder), i tillegg til nær 27.000 filmklipp. Getty har en svært god søkemotor.

Tegninger.no
Tegninger.no har flotte illustrasjoner fra norske illustratører, og mange av illustrasjonene har motiver spesifikke for Norge.

 

OBS: Husk at med få unntak må du betale for å kunne bruke bilder, også de som ligger lett tilgjengelig på internettet. Fotografer kan, berettiget, kreve dem som bruker bilder uten tillatelse for store summer. Dette styres i Norge av åndsverksloven.