Essensielle fototips

Basis-fototips for situasjoner som de fleste med kamera vil støte på. Tipsene er spesielt hendige for fotografering til artikler.

Merk at dette ikke er regler, men tips for å unngå feiltrinn – og raskt og enkelt oppnå brukbare resultater.

Portrettbilde – Ta bildet ute
Alle kameraer har godt av så mye lys som mulig. Derfor er det greit å ta bildet ute i dagslys. Merk dog:

Portrettbilde – Finn skygge
Samtidig som det er fint med mye lys, vil du ikke ha kraftige skygger i ansiktet. Ta bildet i dagslys, men i skygge for solen. Da slipper modellen også å myse så voldsomt.

Portrettbilde: Bruk blits i dagslys!
Bruk tvungen blits i dagslys. Det vil fylle ut skygger som hardt utelys skaper, og det vil separere motivet fra bakgrunnen.

Portrettbilde: Himmelen er verdens beste bakgrunn.
Gå til en høyde (som en veranda) slik at du kan bruke ren himmel som bakgrunn for motivet.

Portrettbilde – Fokuser på øyet
Og fokuser på det nærmeste øyet.

Portrettbilde – Gå unna veggen
Ikke la motivet stå oppstilt med ryggen rett ved en vegg hvis du bruker blits. Det kan være fristende, siden man slik gjerne kan så ensfarget bakgrunn, men blitsen vil lage en skarp og forstyrrende slagskygge. Få motivet en meter eller to unna veggen. Merk at dette kun gjelder ved bruk av fremoverrettet blits. Alternativt kan man skyte blitsen opp i taket, om mulig. Men hvorfor tar du ikke bildet ute?

Portrettbilde – 45 grader
Få motivet til å plassere føttene i cirka 45 graders vinkel mot kameraet, mens ansiktet er rettet rett mot kameraet. Da blir det litt mer dybde.

Artikkelbilder – Husk varianter
Artikkelbilder kan være alt fra små passfoto til oppslagsbilder der teksten plasseres oppå bildet. Husk å komponere varianter til sådann bruk. Bruk «rule of thirds»-komposisjon. Sentrerte motiver vil havne midt i oppslagsbretten!

Alle bilder – Ta kontroll over fokus
Bruk ett eneste fokuspunkt, som regel det i midten. Kameraet har som oftest ikke peiling på hva du ønsker å fokusere på.

Alle bilder – Photoshop med kameraet
Gjør mest mulig «photoshopping» med kameraet. Gå for eksempel et par skritt til venstre hvis det gjør at forstyrrende bakgrunn forsvinner bak motivet. Det koster deg ti sekunder, mens å fjerne den forstyrrende bakgrunnen med bildebehandling fort kan ta en halvtime. Det er mulig å gjøre mye med bildebehandlingsprogramvaren Photoshop. Det er dog ikke en tryllestav, men et ofte tidkrevende arbeidsverktøy. Derfor er det alltid best å gjøre mest mulig riktig under selve fotograferingen.