«Fors‘n» er en perle av fritidskrok med gapahuk og bålplass i Lakselvbukt i Troms, med utsikt til blant annet Lyngsalpan. Hvis man kjører forbi området langs E8, er det bare 15-20 minutter ekstra kjøring inn til Lakselvbukt. Hvis man ikke vil eller ikke kan ta turen selv, er det mulig å sette på «Campfire Experience» sin video fra bålplassen. Videoen viser 12 timer med med bålhygge, med Lille Piggtinden i bakgrunnen.
Med økende interesse for lydbilde, har jeg satt i gang med å utforske en ny sjanger som overlapper både lyd og bilde.
Det er en del fotografer som allerede interesserer seg for forlatte bygninger. Disse sjangerne kalles gjerne urban exploration (forkortet urbex) eller rural exploration (forkortet rurex). Men bilder alene kommer til kort i å gi innlevelse i hvordan de forlatte bygningene oppleves. Det må også lyd til.
Først ut i mitt prosjekt for sjangeren, er denne forlatte hytten i Kvæfjord kommune, Troms fylke. Fuglene kvitrer og det er lett regn. En bekk renner i nærheten. Rett ved hytta er det en vei, og man hører tidvis trafikken som suser forbi.
Lydopptaket er gjort med en Tascam Portacapture X8 feltopptaker, med de innebygde mikrofonene i AB-konfigurasjon. Video er fanget med en GoPro Hero 10 Black. Stillbilder med Sony Xperia 5 II.
I perioden fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Men det finnes unntak. Noen ganger kan man bruke skjønn, for eksempel om man er på snødekt fjell. Noen ganger kan man bruke etablerte og godkjente bålplasser. Men er det svært tørt og totalforbud, vil selv de etablerte plassene omfattes av forbudet.
I Youtube-kanalen Campfire Relaxation kan du se og høre leirbål i norsk miljø – når som helst, året rundt.
Her er en liten alfabetisk oversikt som peker til godkjente bålplasser rundt om i landet.
Ny videoproduksjon med leirbål på øya Lahellholmen i Drammensfjorden. 60 minutter med hygge.
Betydningen av ild i menneskets evolusjonshistorie er allment anerkjent. Ildstedet involverer flimrende lys, knitrende lyder, varme og sin særegne lukt. For tidlige mennesker forlenget ilden dagen, ga varme, var hjelpemiddel i jakt, avverget rovdyr og insekter, lyste opp mørke steder og forbedret matlaging. Forskning bekrefter at ildsted og bål medfører avslapning som del av en multisensorisk opplevelse.
Jeg har testet ut en ny videosjanger i Reine, såkalt «walking tour». Slike vandringer kan gjøres i litt forskjellige varianter, men jeg ønsker å lage en opplevelse av en gåtur med følelse av tilstedeværelse i både lyd og bilde. Én erfaring jeg gjorde, er at jeg må få bedre samspill med lukker/blender til panoreringene, så gråfilter for GoPro er i bestilling. Jeg liker heller ikke at skrittene forplanter seg til bildet. Dette er nærmest ikke er til å unngå, selv med kamerastabilisering i tre akser. Stabilisator for fjerdeaksen er derfor også i bestilling. Til sist viser det seg at mikrofonen Røde VideoMicro II fungerer dårlig utendørs, selv med full vindbeskyttelse. Det lot seg fikse med grundig etterarbeid, men det vil man jo helst unngå å bruke alt for mye tid på. Så andre mikrofonløsninger må testes ut.
Se levende bilder av Lofotens ferger som saktefilm i Images of Norways YouTube-kanal. Husk å klikke på den glade tommelen og å abonnere på kanalen. Hyggelige kommentarer eller gode forslag er også velkommen.
I samarbeid med Vista / Utsikt og Images of Norway har jeg besøkt Melbu og foreviget tettstedet innhyllet i magisk vinterlys. Filmmusikk med symfoniorkester som fremfører Dvořák. Bilder fra Melbu kan selvsagt også kjøpes fra Images of Norways nettside.
Det skal godt gjøres å få med hele Nordland i første utgave, men alle distriktene er iallfall med i Images of Norway’s ferske fylkesfilm for Nordland. Og for et nydelig skue fylket kan by på. Her er rett i underkant av 40 minutter med Nordlands-scener og piano-soundtrack. Husk å abonnere på kanalen, slik at du også får med deg kommende utgaver.