Dette bildet av en rømt oppdrettslaks dekket av lakselus har vært et av mine bestselgende bilder hos Alamy.

Alamy er et bildebyrå som det har vært lett å like. Det har vært et av få «tradisjonelle» bildebyråer som gjenstår, de har betalt en rimelig andel av salgsinntekten til fotografene og overskuddet donerer de til veldedige formål.

Men de siste årene har utsalgsprisene nærmet seg «lavprisbildebyråene» og nylig kunngjorde de at prosentandelen som fotografen fikk av salgsummen ble kuttet fra 50 til 40 prosent. Begrunnelsen for kuttet var at det skulle finansiere videre vekst, altså ønsket Alamy å vokse videre for fotografenes regning.

Jeg bestemte meg for mange år siden at jeg ikke ville støtte byråer som betaler mindre enn 50 prosent, så jeg sende umiddelbart melding der jeg ba dem slette min konto og mine bilder. I dag fikk jeg melding om at kontoen er slettet.

Det er litt trist, dog. Det er få gjenværende bildebyråer som betaler femti prosent eller mer, og jeg ønsket virkelig å like og støtte Alamy.

Men det spiller dog liten rolle. Internett og teknologi har gjort det stadig lettere å distribuere bilder for egen maskin slik at bildebyråer er mindre og mindre relevante.