Kan fotograf Robin Lunds bilder brukes på Facebook?

Nei. Med ett lite unntak kommer fotograf Robin Lund til å slå hardt ned på bilder som uten tillatelse blir publisert på Facebook eller andre nettsteder.

Det er rett og slett fordi at du som Facebook-bruker krysser av for at du har alle rettigheter til bilder du publiserer der, og at Facebook påberoper seg en rett til å bruke bilder nær sagt som de vil. Rettighetene til fotograf Robin Lunds bilder vil alltid tilhøre Robin Lund, så å laste opp bildene på Facebook er å påberope seg eierskap til noe man ikke eier, i tillegg til at man gir rettighetene til noe man ikke eier videre til andre.

Ønsker du å dele bilder skal det sosiale nettstedets delingsfunksjoner brukes, alternativt hyperlenking som peker tilbake til fotografens eget nettsted eller fotografens sider på sosiale nettsteder.

Av praktiske hensyn godtas dog at bilder av personer, der disse bildene allerede er betalt i annen sammenheng, kan brukes som profilbilder på Facebook til privat bruk. Det forutsettes da at bildet er i en vannmerket variant med maksimalt 800 piksler i lengste side, levert som fil direkte fra fotografen. I tillegg må bildet tagges med tekst «Foto: Robin Lund .no» i bildetekstfeltet eller tilsvarende.

(Dette gjelder også for annen privat bruk på nettsteder som blogger, Twitter, LinkedIn, Instagram, Google+ osv.)